pencil-plus

Λευτέρης Κελαϊδίτης 6 Νοεμβρίου 2018

Τι είναι το Cyberbullying και πού μπορώ να απευθυνθώ;

Τι είναι το Cyberbullying και πού μπορώ να απευθυνθώ;

Οι περισσότεροι έχουμε συνδυάσει το bullying με τον σχολικό εκφοβισμό σχολικό εκφοβισμό· την κακοποίηση, σωματική ή ψυχολογική, που υφίσταται κάποιος στο περιβάλλον του σχολείου. Σήμερα όμως, η ζωή των ανθρώπων έχει γίνει πιο περίπλοκη· η είσοδος της ψηφιακής πραγματικότητας στην καθημερινότητά μας, εκτός από τις ευκολίες με τις οποίες μας έχει εφοδιάσει, έχει δημιουργήσει έναν νέο χώρο κοινωνικής αλληλεπίδρασης. Κάπως έτσι, και οι κακόβουλες συμπεριφορές δεν λείπουν από τον ψηφιακό κόσμο των υπολογιστών και των smartphone.

Το Cyberbullying(στα ελληνικά «διαδικτυακός εκφοβισμός») είναι ένα φαινόμενο στο οποίο κάποιος γίνεται δέκτης «ηλεκτρονικού τραμπουκισμού»: του ασκείται ψυχολογική βία, ταπεινώνεται, δέχεται απειλές, καθυβρίζεται μέσα από το διαδίκτυο. Δηλαδή, μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (Instagram , Snapchat, Facebook, Youtube ή ακόμα και από παιχνίδια (π.χ. FortniteAssasin’s Creed) ή οποιαδήποτε άλλη εφαρμογή στο κινητό, το τάμπλετ ή το λάπτοπ. Συγκεκριμένα:

Ένα παιδί έρχεται σε πολύ δεινή ψυχολογική κατάσταση όταν δέχεται επανειλημμένως προσβολές και απειλές μέσω γραπτών μηνυμάτων (στο τσατ). Η ψυχολογία του καταστρέφεται καθώς νιώθει μία συνεχή επίθεση προς το πρόσωπό του.

Επίσης διαδικτυακός εκφοβισμός υπάρχει και στην περίπτωση κατά την οποία πραγματοποιείται διακίνηση πληροφοριών και φωτογραφιών χωρίς την συγκατάθεση του ατόμουμέσα από οποιοδήποτε μέσο (μέσω μηνυμάτων ή δημοσιεύσεων στα κοινωνικά δίκτυα, μέσω e-mail, σε ομαδικές συνομιλίες, μέσω ανάρτησης σε blog). Το άτομο έτσι γίνεται περίγελος και αντικείμενοχλευασμού καθώς εκτίθεται η ζωή του χωρίς την άδειά του. Ο σεξουαλικός προσανατολισμός ενός παιδιού, το βάρος του, η εξωτερική του εμφάνιση, το ντύσιμό του και γενικότερα οι επιλογές του μπορεί να τεθούν στο επίκεντρο των κακόβουλων συμπεριφορών.

Παράλληλα, το φαινόμενο μπορεί να εμφανιστεί και με την δημιουργία ψεύτικου προφίλ με όνομα και φωτογραφίες κάποιου παιδιού με σκοπό την γελιοποίησή του. Το αστείο σταματάει να είναι αστείο όταν δεν γελάνε όλοι. Το πείραγμα και η πλάκα όταν ξεπεράσει τα όρια μπορεί να έχει ολέθριες συνέπειες όπως η αυτοκαταστροφική συμπεριφορά, η κατάθλιψη, η χαμηλή αυτοπεποίθηση, η αδιαφορία για το σχολείο κ.ά.

Η ασφάλεια στο διαδίκτυο είναι δυστυχώς ένα ζήτημα για το οποίο δεν υπάρχει επαρκής πληροφόρηση. Αυτό που πρέπει να γνωρίζετε είναι ότι ο διαδικτυακός εκφοβισμός αποτελεί ποινικά κολάσιμη πράξη, και τα θύματα του προστατεύονται από την Ελληνική Νομοθεσία. Δεν είναι απλές κουβέντες ή πλάκες οι πρακτικές που βάλλουν την εύθραυστη ψυχολογία και προσωπικότητα των εφήβων. Μην διστάσετε να λάβετε νομικές συμβουλές.

Οι έφηβοι σήμερα περνούν ένα μεγάλο μέρος της ημέρας τους μπροστά σε μία οθόνη, περιηγούμενοι στο διαδίκτυο. Δυστυχώς, λίγοι γνωρίζουν τις συνέπειες των πράξεων τους στον ψηφιακό κόσμο