pencil-plus

Λευτέρης Κελαϊδίτης 9 Οκτωβρίου 2018

Το Fortnite δεν είναι καθόλου αθώο παιχνίδι για τα παιδιά

Το Fortnite δεν είναι καθόλου αθώο παιχνίδι για τα παιδιά

Ο παροξυσμός της εποχής έχει όνομα και λέγεται Fortnite. Ο χορός “Thefloss” ή “Backpackkiddance” ή σκέτο “Fortnite”, που εμφανίζεται μέσα στο παιχνίδι, έγινε η νέα μόδα που βλέπεις από μουσικά βίντεο κλιπ μέχρι και τηλεοπτικές σειρές. Ένα δωρεάν βιντεοπαιχνίδι δράσης με τη δυνατότητα επικοινωνίας με τους συμπαίκτες σου κάνει θραύση σε όλον τον κόσμο και κυρίως στα παιδιά και τους εφήβους. Παρόλο που απαγορεύεται για παιδιά κάτω των 13, πολλοί ενεργοί παίκτες απέχουν κατά πολύ από αυτό το όριο ηλικίας.

Η πλοκή του παιχνιδιού βασίζεται στην επικράτηση του ενός έναντι των υπολοίπων 99. Σε κάθε «μάχη» λαμβάνουν μέρος 100 ήρωες οι οποίοι πέφτουν σε ένα απομονωμένο μέρος. Ο χώρος στον οποίο είναι ελεύθεροι να κινηθούν συνεχώς συρρικνώνεται και ο χρόνος κυλάει αντίστροφα. Οι παίκτες μεταξύ τους μπορούν να συνομιλήσουν και να ανταλλάξουν πληροφορίες. Η περιοχή δράσης τους είναι εφοδιασμένη με πυρομαχικά και υλικά που αναβαθμίζουν τις δυνατότητες και την δυναμική του κάθε παίχτη. Επομένως, μιλάμε για ένα παιχνίδι δεξιοτήτων αλλά και τύχης.

Τα έντονα χρώματα, η απουσία σκληρής βίας και αίματος και το περιβάλλον ενός φανταστικού κόσμου με φουτουριστικά όπλα και μηχανήματα γοητεύουν τα παιδιά και τα παρασύρουν. Το πολύχρωμο και ευφάνταστο περιτύλιγμα ελλοχεύει στην πραγματικότητα κινδύνους· κινδύνους συμπεριφοράς και κοινωνικοποίησης των παιδιών.

Τι προβλήματα μπορεί να επιφέρει το Fortnite;

·         Το κάθε παιχνίδι (από την ώρα που θα ξεκινήσει ο ήρωας του βιντεοπαιχνιδιού μέχρι τη λήξη της «μάχης») διαρκεί 20 λεπτά. Αυτή η χρονική διάρκεια παρασέρνει του παίκτες και ξεκινούν συνέχεια καινούργια μάχη και σπαταλάνε 20λεπτα που καταλήγουν να είναι ώρες.

·         Η αφιέρωση πολύ χρόνου στο παιχνίδι, μπροστά σε μία οθόνη με έντονο φως, έχει ως συνέπεια τα προβλήματα στον ύπνο και την παραμέληση των μαθημάτων.

·         Τα παιδιά που εθίζονται αποκτούν συμπεριφορές με εντάσεις και εκνευρισμό.

·         Στα χαρακτηριστικά του παιχνιδιού συγκαταλέγεται και η δυνατότητα συνομιλίας μέσω γραπτών μηνυμάτων, χαρακτηριστικό το οποίο δεν μπορεί να απενεργοποιηθεί. Έτσι, οι παίκτες έρχονται, θέλοντας και μη, αντιμέτωποι με τα μηνύματα οποιουδήποτε γνωστού ή αγνώστου που παίζει εκείνη την ώρα στην ίδια μάχη.

·         Εκτός από τη γραπτή συνομιλία, υπάρχει η δυνατότητα επικοινωνίας μέσω ήχου. Αυτό σημαίνει ότι, συνήθως μέσω ακουστικών με μικρόφωνο, οι παίκτες μπορούν να συνομιλούν σαν να βρίσκονται μαζί σε αυτόν τον φανταστικό κόσμο του Fortnite και να συνεννοούνται για τις επόμενες κινήσεις τους. Αυτή η δυνατότητα, εκτός του ότι εθίζει ακόμα περισσότερο τα παιδιά στο παιχνίδι, ενέχει κίνδυνους ιδιωτικότητας, διότι μπορεί η ηχητική συνομιλία να είναι ενεργοποιημένη και να μεταδίδεται σε άλλους συμπαίκτες οτιδήποτε ακούγεται στο δωμάτιο που υπάρχει η συσκευή π.χ. το σαλόνι.

Τι μπορούν να κάνουν οι γονείς;

·         Το παν είναι οι γονείς να βρίσκονται σε άμεση επαφή και επικοινωνία με τα παιδιά και να έχουν ανοικτούς δίαυλους επικοινωνίας. Με αυτόν τον τρόπο το παιδί ανοίγεται εύκολα και γνωστοποιεί και τις συμπεριφορές και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει. Όπως για παράδειγμα, οτιδήποτε προκύψει και εν μέσω ενός βιντεοπαιχνιδιού.

·         Ως ενήλικοι, δώστε συμβουλές στα παιδιά, ειδικότερα σε αυτά που έρχονται για πρώτη φορά σε επαφή με το διαδίκτυο. Ξεκαθαρίστε στο μυαλό τους, ότι δεν παρουσιάζουν όλοι τον πραγματικό τους εαυτό πίσω από τα ψευδώνυμα και πως ποτέ δεν είσαι σίγουρος ποιος είναι στην άλλη μεριά.

·         Απενεργοποιήστε την συνομιλία μέσω ήχου για την προστασία της ιδιωτικότητάς σας.

·         Θέστε στο παιδί συγκεκριμένους στόχους και υποχρεώσεις που πρέπει να εκπληρώσει μέσα στην ημέρα για να μπορεί να βρεθεί με τους υπόλοιπους φίλους του στο Fortnite. Έτσι, θα έχει και κίνητρο για να ολοκληρώσει τα μαθήματά του.

·         Ορίστε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα για να παίζει το παιδί κάθε μέρα.

·         Ελέγξτε τις δυνατότητες που σας προσφέρουν τα προγράμματα γονικού ελέγχου σε κάθε συσκευή.
Windows PC  
iPhone/iPad
 
Android
 
Playstation
 
Xbox 

Κι αν δείτε αυτό το βίντεο , μπορεί να σας θυμίσει κάποιον χορό που έχετε δει να μιμούνται οι φανατικοί του παιχνιδιού. Τότε θα καταλάβετε σίγουρα πόσο μεγάλη δυναμική έχει αυτό το παιχνίδι.